Η Μάνη


«…Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις ημέρες, περπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις τη ψυχή της θέλεις τρεις ζωές. Μία για τη θάλασσα, μία για τα βουνά της και μία για τους ανθρώπους της...»

Η Μάνη είναι περιοχή της Λακωνίας με έκταση 1800 τετραγωνικά χλμ. που καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Βρίσκεται στο νότιο μέρος του Νομού Λακωνίας και δυτικά βρέχεται από το Μεσσηνιακό κόλπο. Σπονδυλική στήλη της χερσονήσου είναι το όρος Ταΰγετος. Οι κύριες επαρχίες της Λακωνικής Μάνης είναι το Γύθειο και το Οίτυλο. Η Αρεόπολη είναι η πρωτεύουσα του Οιτύλου και το διοικητικό κέντρο. Η Λακωνική Μάνη έχει αστείρευτη ιστορία μέσα στους αιώνες. Δεν υπάρχει ιστορική περίοδος από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα στην οποία να μην πρωταγωνίστησε η Μάνη. Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί από το προσωπικό μας για την ιστορία και τις τοπικές παραδόσεις

Αξιοθέατα

Με αφετηρία το Λιμένι ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα μονοπάτια της Μανιάτικης ιστορίας και ιδιόμορφης γεωγραφίας, επισκεπτόμενος:

  • το «Παλάτι των Μαυρομιχαλαίων» και τα Μαυρομιχαλαίικα σπίτια στο Λιμένι, δίπλα από το Οίτυλο, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης όπως αναφέρει ο Ομηρος.
  • την Αρεόπολη, έχοντας πάρει το όνομά της από τον Θεό του πολέμου Αρη («Άρεος Πόλη»), με την λιθόστρωτη πλατεία, τα γραφικά πέτρινα σοκάκια, την εκπληκτική Βασιλική (η εκκλησία των Ταξιαρχών του 18ου αιώνα) καθώς και το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης.
  • τα Σπήλαια Δυρού (με τον υπόγειο ποταμό μήκους 1600 μέτρων), τα οποία θεωρούνται τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου.
  • το χωριό Μέζαπος, χτισμένο στην άκρη του βράχου του ομώνυμου όρμου, τον διατηρητέο οικισμό της Βάθιας καθώς και το λιμανάκι του Γερολιμένα.
  • το «Τηγάνι» κοντά στον γραφικό οικισμό Σταυρί.
  • το Ακρωτήριο Ταίναρο («Οι Πύλες του Άδη»), που είναι και το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδος με τον μοναδικό φάρο και την καταπληκτική πανοραμική θέα.
  • το Γύθειο με το λιμανάκι του, τις αμέτρητες ψαροταβέρνες, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Γυθείο.
  • το νησάκι Κρανάη ή της Ωραίας Ελένης, απ’ όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, έφυγε με τον Πάρη για την Τροία και ξεκίνησε ο Τρωικός Πόλεμος. Εδώ βρίσκεται ο πέτρινος Πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη (3ος μπέη της Μάνης) καθώς και ο φάρος του νησιού (1837) ύψους 23 μέτρων.
  • τους 98 παραδοσιακούς πετρόχτιστους οικισμούς (με τους 800 πύργους και τα 8 Βυζαντινά και μεσαιωνικά κάστρα), σε σύνολο 118 που διαθέτει η Πελοπόννησος.
  • τις 1000 και πλέον Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες με τις μοναδικές αγιογραφίες.

Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο η Μάνη γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα την ανακήρυξη της έναρξης του επαναστατικού αγώνα και του ξεσηκωμού εναντίων του Οθωμανικού ζυγού από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τους Μανιάτες Αγωνιστές. Οι εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον Δήμο Οιτύλου και έχουν επίκεντρο την Αρεόπολη, κορυφώνονται την 17η Μαρτίου, ημέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα το 1821, και συνεχίζονται μέχρι και την 25ή Μαρτίου.

Διαδρομές

Η φυσική ομορφιά του Λιμενίου και της Λακωνικής Μάνης γενικότερα, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν έναν ιδιαίτερο τόπο προσέλκυσης εναλλακτικού τουρισμού. Το πλήθος δραστηριοτήτων μεταξύ του οικοτουρισμού, του θρησκευτικού και του πολιτιστικού τουρισμού, βρίσκουν τον ιδανικότερο τόπο για την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πεζοπόρες διαδρομές (κυκλικές ή διάσχισης) και να τις πραγματοποιήσει όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Μάνη διαθέτει:

  • 22 πεζοπόρες διαδρομές (μέσω μονοπατιών, χωματόδρομων και ασφάλτου) 100 χιλιομέτρων, διάρκειας από 35 λεπτά μέχρι 4,5 ώρες και με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.
  • 1 φαράγγι (Καραβοστάσι – Φαράγγι Μυλολάγκαδο – Παναγιά Σπηλαιώτισσα), 5,5 χιλιομέτρων, διάρκειας 2 ωρών και ήπιου βαθμού δυσκολίας.

Το Μαυρομιχάλαι είναι στην διάθεση των επισκεπτών για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τις προτεινόμενες διαδρομές.

Δείτε επίσης